Meisje_tienermoeders1-1

Hulp aan tienermoeders

In Nederland haalt het de voorpagina van de krant als een 12-jarig meisje bevalt als gevolg van incest. In Sri Lanka komt dit echter helaas regelmatig voor. Met noodlottige gevolgen: vaak worden de meisjes daarna door hun familie verstoten. Het tienermoederhuis Ma Savena vangt deze meisjes en hun babies op, met steun van Sarvodaya Nederland.

Het huis staat in Lunawe, vlakbij Colombo. De jonge moeders (de jongsten zijn 12, 13 jaar oud), zijn zwanger of hebben een kind als gevolg van misbruik. In Ma Savena vinden ze een beschermde omgeving. Ma Savena regelt medische begeleiding en helpt hen om te gaan met hun kind. Maar er gebeurt meer: de kinderen ondersteunen in hun rechtszaak, helpen om trauma’s te verwerken en hen stimuleren een opleiding of beroepsonderwijs af te maken. Ook krijgen de meisjes hulp bij de keuze van een beroep en eventueel de aanvraag van een microkrediet. Ze kunnen dan straks in hun eigen levensonderhoud voorzien. Ook de ontwikkeling van de baby’s/kinderen wordt zorgvuldig gevolgd.

Kortom: Ma Savena helpt tienermoeders hun leven terug te krijgen.

Ma Savena heeft plaats voor 20 tienermoeders en hun kinderen. Ma Savena is een dure voorziening, die Sarvodaya ruim 31.000,- euro per jaar kost. De overheid draagt op jaarbasis zo’n 2500 euro bij.

  • Voor 40 euro per jaar geeft u een tienermoeder onderwijs
  • Voor 37 euro per jaar een jaar lang schoolboeken en lesmateriaal
  • Voor nog geen 400 euro kunnen alle tienermoeders een jaar sporten en krijgen ze dans- en zangles

Leest u voor alle plannen voor 2016 het projectplan Ma Savena.

Wilt u het tienermoederhuis financieel steunen? Dat kan via IBAN NL57INGB0004435192 t.n.v. Sarvodaya Nederland o.v.v. Ma Sevana.

Acties voor tienermoederhuis Ma Savena

Drukbezochte bijeenkomst “Samen voor Ma Savena”

Op 27 december 2016 kwam de groep “Samen voor Ma Savena” bij elkaar in Den Dolder. De groep brengt van 2014 t/m 2019 jaarlijks circa €6.000,- bij elkaar om het tienermoederhuis te ondersteunen. Meer dan 25 mensen bespraken wat er met het budget is gebeurd in 2016 en maakten plannen voor 2017. Onder het genot van een borrel en hapje en diverse soepen was het een sfeervolle avond waarin oude bekenden elkaar weer ontmoeten.

Wilt je meer weten over de activiteiten in 2016 en de plannen voor 2017

Wil je net als de Dolderse groep één van onze projecten steunen voor tenminste 5 jaar, laat ons dat dan weten via info@sarvodaya.nl. Je gift is volledig aftrekbaar, wanneer je een formulier van de belastingdienst invult; daar is geen notaris meer voor nodig. Nog leuker is misschien één van onze projecten te steunen samen met een groep vrienden, familie, buurtbewoners of collega’s. We gaan graag met je in gesprek over een passend project.

 

 Engelse les is leuk!

Sinds een jaar krijgen de meiden van Ma Savena engelse les. Tweemaal per week. Een sponsor uit Haarlem was in de zomer van 2014 op bezoek bij Ma Savena en wilde de ontwikkeling van de meiden stimuleren. De kansen voor de tienermoeders in werk worden groter wanneer ze wat engels spreken. En bovendien is het nog leuk ook. Vanaf 2016 is de Haarlemse sponsor opgenomen in de “Samen voor Ma Savena” groep. Daarmee is engelse les voor de tienermeiden een paar jaar gegarandeerd.

01308