Top_tekst2

Wij ondersteunen het werk van Sarvodaya, door fondsen te werven, acties te organiseren en kennis te delen. U kunt ons helpen: door donateur of sponsor te worden, met een éénmalige gift of maandelijks, of door uw kennis voor Sarvodaya in te zetten.

Meisje_tienermoeders1-1

Hulp aan tienermoeders

In Nederland haalt het de voorpagina van de krant als een 12-jarig meisje bevalt als gevolg van incest. In Sri Lanka komt dit echter helaas regelmatig voor. Met noodlottige gevolgen: vaak worden de meisjes daarna door hun familie verstoten. Het tienermoederhuis Ma Savena vangt deze meisjes en hun babies op, met steun van Sarvodaya Nederland.

Het huis staat in Lunawe, vlakbij Colombo. De jonge moeders (de jongsten zijn 12, 13 jaar oud), zijn zwanger of hebben een kind als gevolg van misbruik. In Ma Savena vinden ze een beschermde omgeving. Ma Savena regelt medische begeleiding en helpt hen om te gaan met hun kind. Maar er gebeurt meer: de kinderen ondersteunen in hun rechtszaak, helpen om trauma’s te verwerken en hen stimuleren een opleiding of beroepsonderwijs af te maken. Ook krijgen de meisjes hulp bij de keuze van een beroep en eventueel de aanvraag van een microkrediet. Ze kunnen dan straks in hun eigen levensonderhoud voorzien. Ook de ontwikkeling van de baby’s/kinderen wordt zorgvuldig gevolgd.

Kortom: Ma Savena helpt tienermoeders hun leven terug te krijgen.

Ma Savena heeft plaats voor 20 tienermoeders en hun kinderen. Ma Savena is een dure voorziening, die Sarvodaya ruim 31.000,- euro per jaar kost. De overheid draagt op jaarbasis zo’n 2500 euro bij.

  • Voor 40 euro per jaar geeft u een tienermoeder onderwijs
  • Voor 37 euro per jaar een jaar lang schoolboeken en lesmateriaal
  • Voor nog geen 400 euro kunnen alle tienermoeders een jaar sporten en krijgen ze dans- en zangles

Leest u voor alle plannen voor 2016 het projectplan Ma Savena.

Wilt u het tienermoederhuis financieel steunen? Dat kan via IBAN NL57INGB0004435192 t.n.v. Sarvodaya Nederland o.v.v. Ma Sevana.

Acties voor tienermoederhuis Ma Savena

Drukbezochte Ma Savena avond in Den Dolder

Op 29 december 2015 was in buurtcentrum de Kameel in Den Dolder de jaarlijkse “Samen voor Ma Savena”-avond. Meer dan 30 Ma Savena sponsors,  die samen ruim € 6000,- bijeen brengen, waren aanwezig. Na de borrel gaf Ada Visscher, één van de trekkers van de groep, een overzicht van de alles dat er in 2015 gebeurd is met het sponsorgeld. Van Suwasetha kregen we daar in december een mooi verslag van.

Het sponsorgeld werd besteed aan kleding voor de tienermoeders, aan onderhoud aan het gebouw (onderhoud aan de watertank, het schilderen van de muur om het terrein en het opknappen van de toiletten), aan scholing (ict-onderwijs, engelse lessen en een broodbakcursus) en aan medische- en trauma-behandeling. Ook de plannen voor 2016 en de kosten daarvan kwamen aan bod.

De avond werd besloten met een heerlijk Aziatisch buffet.

DSC_8299

 

 Engelse les is leuk!

Sinds een jaar krijgen de meiden van Ma Savena engelse les. Tweemaal per week. Een sponsor uit Haarlem was in de zomer van 2014 op bezoek bij Ma Savena en wilde de ontwikkeling van de meiden stimuleren. De kansen voor de tienermoeders in werk worden groter wanneer ze wat engels spreken. En bovendien is het nog leuk ook. Vanaf 2016 is de Haarlemse sponsor opgenomen in de “Samen voor Ma Savena” groep. Daarmee is engelse les voor de tienermeiden een paar jaar gegarandeerd.

01308