De dagcentra voor kinderen met een handicap

Sarvodaya Nederland ondersteunt twee dagcentra voor kinderen met een (verstandelijke) handicap. Het dagcentrum in Thalpawilla biedt opvang voor kinderen, Warakagoda heeft naast een kindergroep ook plaats voor een klein aantal jong-volwassenen.

Wat betekent een handicap in Sri Lanka

Maar liefst zes op de honderd mensen in Sri Lanka heeft een handicap. De helft van die handicaps is het gevolg van  onbekendheid: onbekendheid met de gevolgen van huwelijken tussen verwanten en onbekendheid met de gevolgen van infecties tijdens de zwangerschap. Bijgeloof doet de rest:  families zoeken de oorzaak van de handicaps bij zichzelf. Uit schaamte verbergen ze de gehandicapte gezinsleden voor de buitenwereld, waardoor die niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Warakagoda

Warakagoda ligt 2 uur rijden van Colombo, tussen de rubberplantages in het binnenland. Het dagcentrum voor verstandelijk gehandicapten is in 2002 geopend na een actie van Sarvodaya Nederland. Daarvoor was er geen enkele voorziening in het gebied.

Het huis heeft nu 20 bezoekers met een verstandelijke beperking, 15 kinderen en 5 jong-volwassenen.
 Ze kunnen rekenen op een goede persoonlijke verzorging en er is een programma met aandacht voor  creatieve ontwikkeling en expressie. 
Kinderen krijgen les in rekenen en schrijven.
Twee gedreven begeleidsters leiden het dagcentrum.

De kwaliteit van het dagcentrum is hoog. In 2013 ontving het centrum een kwaliteitskeurmerk van het Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid. En een tweede plaats in de grote regio Kalutare, Gampaha en Colombo voor de zorg die het dagcentrum biedt!

Als dagbesteding en voor de noodzakelijke inkomsten maken de bezoekers van het dagcentrum enveloppen en bloempotten en verkopen die. Dorpsbewoners zorgen tweemaal per maand voor de lunch. Maar die inkomsten zijn verre van genoeg om de jaarlijkse kosten -4200 euro- te kunnen dekken.

Wanneer u meer wilt weten over Warakagoda lees dan het projectvoorstel 2019 en de bijbehorende begroting 

 Thalpawilla

Thalpawilla ligt in het uiterste zuiden van Sri Lanka, vlakbij Matare. Het dagcentrum voor gehandicapte kinderen bestaat sinds 2004. Het gebouw was eerst niet meer dan een garage bij een oude villa. In de villa woont een groep lichamelijk gehandicapte vrouwen.
De buurtbewoners onderhouden het huis en het dagcentrum.
De garage was veel te klein om dagelijks 10 kinderen op te vangen. Met een bijdrage van Stichting KOOK uit Alkmaar is in 2010 de groter dagcentrum gebouwd. Ook in Thalpawilla worden kinderen met verschillende handicaps en van verschillend niveau opgevangen. De groep bestaat uit 14 kinderen. De ouders zijn bijzonder content met het bestaan van het dagcentrum. Zij vinden dat hun kinderen erg vooruitgaan in hun ontwikkeling sinds ze naar het dagcentrum gaan.
Ouders hebben er een vaak lange dagelijkse reistijd en hoge reiskosten voor over. Ze helpen actief mee met het onderhoud van de tuin en met de (ver)bouw van de voorziening.

Wanneer u meer wilt weten over het dagverblijf in Thalpawilla lees dan het projectvoorstel 2019 en de bijbehorende begroting.

IMG_2202_2206_website

Acties voor de twee dagverblijven

Tuk Tuk challenge groot succes

In april 2017 deden twee Sarvodaya-teams mee aan de Tuk-Tuk Challenge. Het streven van de teams was met deze sponsor-tocht per Tuk-Tuk 8500 euro “bij elkaar te rijden”; de opbrengst werd uiteindelijk 9463 euro; doelstelling ruim gehaald! Met dit bedrag kan voor het dagcentrum voor kinderen met een handicap in Thalpawila een Tuk-Tuk worden gekocht. Kinderen kunnen daarmee van en naar het dagverblijf worden gereden en naar de dokter, de fysiotherapeut en het ziekenhuis.