Prachtig jubileumfeest Sarvodaya Nederland

 

Al meer dan veertig jaar werft Sarvodaya Nederland geld om in Sri Lanka hulp te bieden aan kwetsbare mensen. Alle reden om daar uitgebreid bij stil te staan!

Op 2 november 2024 vierden we dat met een jubileumfeest.

Zo’n vijftig deelnemers kwamen op die koude novembermiddag naar Den Dolder. 

Tijdens deze jubileumbijeenkomst blikten bestuursleden en donateurs terug op de geschiedenis. Ruud Souverijn, een van de grondleggers, deelt zijn herinneringen:
Samen met Wim Walgers liep ik in 1988 door de velden naar een kleine nederzetting in de jungle. Na veertig minuten lopen in de volle zon kwamen we bij een schamele hut. Muren van geweven palmtakken, een dak van golfplaat. Een moeder, broodmager, met een slap hangende kleuter in haar armen. Daaromheen nog een paar kinderen, angstig en nieuwsgiering kijkend naar die grote witte mensen.  Moeder laat zien hoe haar dochter altijd in een kuil op de grond ligt, ze kan niet rechtop zitten.

Ruud Souverijn vertelt, hoe voor dit kind een houten stoel op maat werd gemaakt. Hoe de moeder leerde om haar kind rechtop te zetten. Hoe door bijeenkomsten voor ouders met een gehandicapt kind deze moeder ontdekte dat zij niet alleen is. En er kwamen meer hulpmiddelen, voor veel meer kinderen, zoals een looprekje van bamboe, en zelfs een speciale school. 

Dat is de hulp die Sarvodaya Suwasetha ook in 2024 biedt aan de armsten in de Srilankaanse samenleving.

De Srilankaanse Shamithri Ratnayake sprak over de projecten van Sarvodaya Suwasetha die in haar land voor zovelen het verschil hebben gemaakt. 

En ook een aantal van onze huidige sponsors kwamen aan het woord: Mi Corazon en Wilde Ganzen.

Met een drankje en een hapje werd er nog lang nagepraat.

 In onze nieuwsbrief kunt u een uitgebreider verslag van de bijeenkomst lezen.

 

Jubileumboek: groeien door te delen

 Ter gelegenheid van het jubileum van Sarvodaya Nederland is een boek verschenen, geschreven door Theo Salemink en Ruud Souverijn. Theo Salemink, historicus en theoloog, vertelde tijdens de jubileumbijeenkomst over de geschiedenis van het mooie, maar geplaagde eiland. De burger- en Tamiloorlogen, de tsunami (2004), een reeks gewelddadige bomaanslagen en de economische crisis door de covidpandemie teisteren Sri Lanka. Tussen deze tragische gebeurtenissen door, ontstaat een beweging die opkomt voor de armste mensen in de dorpen: Sarvodaya. In dit boek leest u hoe deze organisatie, sinds 1958, vrede, gezondheid en welzijn probeert te brengen.

 Ruud Souverijn beschrijft, hoe in de jaren zeventig een Nederlandse lerares verliefd wordt op een Srilankaanse jongeman. Gaandeweg hun liefde hoort zij over de armoede in zijn land. En over een beweging, die daar iets aan wil veranderen, genaamd Sarvodaya. Dat trekt een kleine groep Nederlanders zich aan, in eerste instantie in Twente. Zij besluiten een bijdrage te leveren aan deze volksbeweging. Niet alleen met donaties, maar ook ter plaatse, door bijvoorbeeld artsen en fysiotherapeuten te sturen, die rechtstreekse hulp bieden en Srilankaanse collega’s opleiden. Later is dit uitgegroeid tot Sarvodaya Nederland.

De historie van Sri Lanka vlecht zich door de ooggetuigenverslagen van de Nederlanders die in de loop der jaren het eiland bezochten. Het boek bevat de foto’s, die zij ter plekke maakten, van de dorpsbewoners, van de kinderen. De bestuursleden van Sarvodaya Nederland vertellen over hun ervaringen, waarmee het boek een unieke getuigenis is geworden – en ook een spannend verhaal.

Wilt u het boek ontvangen. We sturen het u graag toe wanneer u een email stuurt naar info@sarvodaya.nl. 

 

Sarvodaya Nederland, een kleine historie.

 

Sarvodaya Nederland is opgericht in 1981. Het belangrijkste doel was activiteiten te ontwikkelingen, die gebaseerd zijn op de grondprincipes van de Sarvodaya Shramadama Movement in Sri Lanka: geweldloosheid, gelijkheid en samen delen.

De vereniging in Nederland was na de oprichting maar korte tijd actief.

Halverwege de tachtiger jaren kwam Sri Lanka terecht in een burgeroorlog. In Nederland nam de belangstelling voor de Sri Lanka en Sarvodaya-denkbeelden af. De vereniging bleef ‘slapend’, in de hoop op verbetering van de situatie in Sri Lanka. Alleen in Twente bleef een kleine groep zich actief inzetten voor financiële ondersteuning projecten in Sri Lanka.

In 2000 besloot een aantal mensen om de landelijke vereniging nieuw leven in te blazen. Op 9 november 2002 trad een nieuw bestuur aan. Vanaf dat moment werkt Sarvodaya Nederland vooral samen met de Sarvodaya Suwasetha Sewa Society, de “unit for social welfare”.

Sarvodaya Nederland ondersteunt een aantal opvangvoorzieningen, die het niet redden met de beperkte financiële bijdrage van de Srilankaanse overheid. Dat betekent, dat we ieder jaar opnieuw moeten zorgen voor voldoende inkomsten om de continuïteit veilig te stellen. Dat is geen eenvoudige opgave. Veel sponsors willen wel éénmalige en concrete doelen steunen, maar zich niet voor langere tijd aan een organisatie binden. Ook de meeste fondsen subsidiëren alleen op projectbasis. Het vergt veel creativiteit, inventiviteit of soms gewoon ook mazzel om voldoende middelen bijeen te krijgen.

De samenwerking met Suwasetha gaat verder dan alleen financiële steun. Er is ook behoefte aan uitwisseling van kennis en deskundigheid, die in Sri Lanka zelf onvoldoende aanwezig is of nog in de kinderschoenen staat. Werken binnen Sarvodaya is echter geen éénrichtingsverkeer. Er is sprake van een onderlinge wisselwerking en een permanente uitwisseling van opvattingen en ideeën over ontwikkelingssamenwerking, hulpverlening, samenlevingsopbouw, vredesvraagstukken etc.

Sinds 2012 is Sarvodaya Nederland niet langer een vereniging maar een stichting.
De stichtingsvorm biedt de organisatie betere mogelijkheden om haar ondersteunende werkzaamheden t.b.v. Suwasetha op een eigentijdse wijze vorm te geven.

De bestuursleden van Sarvodaya Nederland zetten zich onbezoldigd in.

 

Bestuursleden Sarvodaya Nederland